Пьемонт республика

Пьемонт республика ((ит. Repubblica Piemontese)), Биринчи Француз республиканы революциячы аскерлери Пьемонтну территориясында къургъан, 1798-чи бла 1799-чу джылланы арасында бар болгъан, къысха джашаулу эгеч республикаланы бириди.

Пьемонт республика
Repubblica Piemontese

Францияны эгеч республикасы

1798 — 1799
Байрагъы
Девизи
Libertà, Virtù, Eguaglianza
Эркинлик, Тенглик, Къарнашлыкъ
Ара шахары Турин
Тил(лер)и Итальян тил, Пьемонт тил
Валютасы Солидо
Кърал оноууну формасы Республика
Тарихи
 - Къуралыуу 10 сентябрь 1798
 - Австрия-Орус аскерлени оккупациясы 20 июнь 1799
 - Субальпин республиканы къуралыуу 20 июнь 1800

Тарих

тюзет

Пьемонт, оккупация болгъунчу Сардин короллукъну кесеги болгъанды. Алай а, короллукъ, 1796-чы джылда революциячы аскерлени бери келиу бла къол салыннган Париж келишиуге кёре Франциягъа Савоя бла Ниццаны бередиPiemont, ihlak edilmeden önce Sardunya Krallığı'nın bir parçası oldu. Ancak Krallık, 1796 yılında devrim orduları buraya gelmesi ile imzalanan Paris Antlaşması sonucunda Savoy ve Nice Fransa verildi. 1798 yılında gerçekleşen ikinci bir ihlaktan sonra, Sardunya Krallı Charles Emmanuel, Roma'ya kaçtı. Bu sefer yeni bir antlaşma yapmayı reddetti. Bunun üzerine burada 10 Eylül 1798 tarihinde Piemont Cumhuriyeti ilan edildi. Ancak devlet uluslararası toplum tarafından tanınmadı.[1]

Hükûmetin yapısı direktuar sistemi oldu. Cumhuriyet kendi sikkeler üzerinde özgürlük eşitlik kardeşlik anlamına gelen Fransız sloganı liberté, égalité, fraternité'yi yazdırdı.[2] Bu, daha sonra devletin sloganı oldu.

Devletin yıkılışı

тюзет

20 Haziran'da 1799 tarihinde Piemont Cumhuriyeti, Avusturya-Rus birlikleri tarafından işgal edildi. Cumhuriyet ortadan kaldırıldı. Piemont toprakları Sardunya Krallığı'nın yeniden parçası olduğu ilan edildi. Ancak Napolyon Bonapart'ta bağlı devrim orduları Marengo Savaşı'ndan sonra çok Kuzey İtalya'ya girerek işgali sona erdirdi. Cumhuriyet, Subalpin Cumhuriyeti olarak tekrar kuruldu.

Kaynakça

тюзет

Шаблон:Kaynakça

Kategori:Yakın Çağ'da İtalya Kategori:Napolyon Savaşları'nda kukla devletler Kategori:Tarihteki tanınmayan devletler

  1. Шаблон:Web kaynağı
  2. Шаблон:Kitap kaynağı